a14139ad75.jpeg
a14139ad75.jpeg Rozmiar 54 KB |
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny-12,5 dag
2/3 szklanki cukru
10dag rodzynek
4dag drożdży
żółtko
łyżka cynamonu
szczypta soli
Mleko lekko rozgrzać. Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobina cukru. Zaczyn wlać w zagłębienie. Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tłuszczu, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm. Resztę margaryny stopić, posmarować powierzchnię ciasta. Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać z cynamonem i resztą cukru. Równo rozłożyć na cieście. Placek zwinąć mocno w rulon. Kroić w plastry grubości 2,5 cm. Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C .Posypac cukrem pudrem lub posmarowac polewą.